10 Manieren Om Gefocust Te Blijven

gefocust blijven

Gefocust blijven? Als je gefocust bent, kun je veel sneller en beter werken. Wil jij altijd gefocust zijn tijdens het werken, maar lukt het maar niet om de volle concentratie bij je taken te houden?

Lees dan snel verder, want in dit artikel leer je:

– Hoe je focus kunt krijgen als je aan het werk gaat.
– Hoe je gefocust kunt blijven als je eenmaal aan het werk bent.
– Wat je moet doen om meer focus te krijgen.
– Wat je zeker niet moet doen als je gefocust wil werken.
– Hoe je jouw leefpatroon een beetje aan kunt passen voor meer focus.

In onderstaande alinea’s lees je welke tien dingen je kunt doen om focus te krijgen en gefocust te blijven tijdens het werken, zodat je meer gedaan krijgt op een dag.


1) Werk in blokken

werk in blokkenMoet je een belangrijk rapport schrijven met een groot aantal hoofdstukken, dan kun je er beter voor kiezen om dit rapport in delen te schrijven. Wil je het rapport in één keer maken, dan raak je overweldigd door de hoeveelheid werk.

Hierdoor verlies je de motivatie en verlies je de focus, waardoor het schrijven van het rapport veel langer duurt. Wat je beter kunt doen, is je werk opdelen in blokken.

Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je eerst het eerste hoofdstuk schrijft, om vervolgens pauze te nemen en verder te gaan met het tweede hoofdstuk. Hierna neem je een lunchpauze en dan ga je pas weer verder met het volgende hoofdstuk.

Op deze manier deel je het hele rapport op in kleinere delen, zodat je werk in hapklare brokken verdeeld is.


2) Werk offline

werk offlineJe bent eindelijk begonnen met die ene belangrijke taak en je zit er lekker in tot je een e-mail ontvangt van je baas.

Je besluit de e-mail meteen te beantwoorden, maar hier moet je nog wel het een en ander voor uitzoeken (telefoontjes plegen, informatie zoeken, et cetera).

Voor je het weet, is er weer een half uur voorbij en ben je al je focus voor die ene belangrijke taak kwijt. Om dit te voorkomen, kun je beter offline werken. Op deze manier word je niet afgeleid door binnenkomende e-mails en kun je doen wat je moet doen.

Bijkomend voordeel: als je offline bent, kun je ook niet op Facebook, Twitter, Instagram en andere websites kijken.

Weet je van jezelf dat je snel afgeleid bent door social media websites, dan is het nog belangrijker om offline te werken.


3) Minimaliseer multitasking

minimaliseer multitaskingMultitasking is soms erg handig, maar het levert niet de beste resultaten. Doe je meerdere dingen tegelijkertijd, dan doe je de betreffende taken vaak maar voor de helft.

Door je hoofd bij één taak te houden, werk je uiteindelijk sneller en lever je betere resultaten.

Zo stuur je geen afgeraffelde mails met fouten, schrijf je geen slechte rapporten en voer je geen halve telefoongesprekken waar je uiteindelijk niets aan hebt, maar presteer je op de top van je kunnen.


4) Maak een to do lijst

maak een to do lijstHeb je zo veel aan je hoofd dat je je echt niet kunt focussen? Dan kun je een to do lijst maken om gefocust te blijven.

In de to do lijst voor gefocust blijven schrijf je precies op wat je die dag gaat doen en in welke volgorde je dit gaat doen. Je concentreert je iedere keer alleen op de taak die je op dat moment aan het afronden bent en als je klaar bent, kun je de taak doorstrepen op de to do lijst.

Je hoofd is lekker leeg, je kunt sneller werken met meer focus en je streept de verschillende taken op de lijst een voor een af.


5) Sport dagelijks

sport dagelijksSporten is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar ook zeker voor je hersenen. Mensen die vaker sporten, hebben een betere concentratie en kunnen zich beter focussen op hun taken.

Merk jij dat je snel afgeleid bent tijdens het werken? Dan kun je gefocust blijven door wat vaker te bewegen. Je hoeft niet naar de sportschool om jezelf helemaal in het zweet te werken, want een rondje wandelen kan ook al wonderen verrichten.

Als je maar een half uurtje per dag beweegt, is dit al voldoende om gefocust te worden en gefocust te blijven.


6) Ga mediteren

mediterenEen andere manier om je focus te verbeteren, is door iedere dag even te mediteren. Misschien wat lastig in het begin, maar als mediteren eenmaal in je dagelijks routine zit weet je niet meer anders.

Je neemt iedere ochtend of avond een half uurtje voor jezelf, je komt helemaal tot rust en je merkt dat je de volgende dag veel beter kunt werken.

Dit komt omdat regelmatige meditatie de concentratie verbetert, waardoor je veel beter kunt werken en meer gedaan krijgt.


7) Besteed dingen uit waar je niet goed in bent

besteed dingen uitNiemand is overal goed in en niets is zo vervelend als bezig moeten zijn met een taak of werkzaamheid waar je helemaal niet zo goed in bent. Weet je van jezelf dat je niet goed bent met cijfers?

Dan blijf je niet urenlang gefrustreerd achter je rekenmachine zitten, maar besteed je de moeilijke taak gewoon uit. De taak wordt alsnog uitgevoerd en jij kunt al je energie en focus steken in een taak waar je wel goed in bent.

Schaam je vooral niet om hulp te vragen, want iedereen heeft zo zijn talenten en zwakke punten. Je kunt beter op tijd hulp vragen en gefocust verder werken, dan te lang aan een taak zitten en er alsnog achter komen dat je hulp nodig hebt.


8) Neem pauzes

neem pauzesOm gefocust te blijven tijdens het werken, is het cruciaal dat je regelmatig een pauze neemt. Dit betekent niet dat je ieder uur een kwartier in de kantine moet gaan zitten, maar wel dat je regelmatig even een paar minuten achter je computer uit moet.

Zet een kop koffie, ga even naar het toilet, ruim je bureau op of loop een rondje door kantoor en je kunt weer gefocust aan de slag.

Is het lunchpauze, dan neem je wat langer een break om lekker te eten en hierna weer met volle focus aan de slag te gaan.


9) Maak een deadline

deadlineHeb je geen deadline gekregen van je opdrachtgever en merk je dat je hierdoor de motivatie mist om echt gedreven te werken? Dan kun je een deadline voor jezelf opstellen.

Spreek met jezelf af dat je die ene opdracht om 18:00 uur die dag af moet hebben en beloon jezelf als dit inderdaad lukt.

Presteer je beter onder druk en ontbreekt die druk van je opdrachtgever, dan zet je jezelf gewoon een beetje onder druk om gefocust te kunnen werken.


10) Maak dagelijkse routines

maak dagelijkse routinesJe werkt beter en sneller als je een dagelijkse routine hebt. Je hoeft echt niet iedere dag precies hetzelfde te ontbijten en iedere dag op hetzelfde tijdstip een kopje koffie te drinken, maar het is wel fijn om een bepaalde werkwijze te hebben.

Zeker bij het indelen van je dag in verschillende werkblokken en pauzes, is het fijn als je een beetje een routine hebt.


Zo. Dit waren mijn 10 manieren om gefocust te blijven.

Ga ze a.j.b. toepassen ze werken echt. Heb jij nog een manier die er niet bij staat laat het weten in een reactie…

Misschien ook wel interessant voor jou: 25 manieren om te ontstressen.

Deel dit artikel!
Stefan Smits
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: