Voor Jezelf Beginnen In 10 Stappen

voor jezelf beginnen

Voor jezelf beginnen, niet meer naar een baas hoeven luisteren, maar zelf de touwtjes in handen hebben. Het is een droom die velen koesteren.

Dat waarmaken is een heel ander verhaal. Voor jezelf beginnen, doe je niet zomaar, er komt heel wat bij kijken.

In dit artikel leer je:

– hoe je stap voor stap een eigen bedrijf opzet.
– waarom een goede voorbereiding belangrijk is.
hoe je een product of dienst in de markt zet
– wat er komt kijken bij de financiering van je plannen
– hoe je product of dienst onder de aandacht te brengen

Tien stappen die je moet zetten om voor jezelf te beginnen:


1. Ga je zelf het bedrijf opzetten of ga je een bedrijf overnemen?

bedrijf overnemenHet maakt nogal een verschil of je vanuit nul start met een eigen bedrijf, of dat je een bedrijf van iemand overneemt. In het eerste geval zet je een stap in het ongewisse en zal de voorbereiding veel meer tijd en energie kosten. Hier komen we in de rest van dit artikel nog uitgebreid op terug.

Neem je een bedrijf over dan moet je vooral letten op de situatie waarin het bedrijf zich bevindt. Is het een goedlopende onderneming, die al geruime tijd een solide plek op de markt bezit. of is het een bedrijf waarvan de eigenaar het uit noodzaak van de hand wil doen? In dat geval moet je natuurlijk heel goed uitkijken of je in een dergelijk avontuur wilt stappen.

Als jij kansen ziet om van een slecht lopend bedrijf een succes te maken, dan is dat een mooie uitdaging. Maar je moet daar dan wel gegronde redenen toe hebben, en een goede analyse hebben gemaakt van de plus en minpunten van deze onderneming. Alleen de gedachte, dat doe ik wel even, kan je duur komen te staan.


2. Voor jezelf beginnen ? Bekijk je privé situatie.

prive situatieMisschien denk je, wat maakt mijn privé situatie nu uit. Niets is minder waar. Werk en privé zijn moeilijk te scheiden, zeker niet als je voor jezelf begint.

Heb je een gezin te onderhouden? Heeft je partner een vaste baan? Kan je de druk en stress aan, of gaat je gezinsleven daar onder lijden? Is het risico niet te groot als je een goede baan opgeeft voor een avontuur als ondernemer? Er zijn verschillende factoren die een rol spelen.

Wanneer je voor jezelf wilt beginnen, is het van belang je te realiseren dat je keuze niet op een negatieve reden is gebaseerd. Bijvoorbeeld, ik baal van mijn werk, dus begin ik voor mezelf. Ik zit zonder werk, en kom zo van mijn uitkering af.

Hoewel heel begrijpelijk, mag dat nooit de doorslaggevende reden zijn. Je gaat ondernemen omdat je een gat in de markt ziet en denkt daar succesvol te opereren.


3. Bepaal je product of dienst.

productWanneer je een product of dienst aanbiedt, is het belangrijk dat je daar een goed gevoel bij hebt.

Iets dat dicht bij je eigen persoon staat. Wat maakt dat je er met veel enthousiasme over kunt praten. Dat is al een eerste stap naar succes.

Kies dus iets waar je goed in bent, en enthousiast van wordt. Heb je nog nooit van je leven een band geplakt, en zit je hooguit eens per jaar op de fiets, dan is het starten van een fietsenwinkel niets voor jou.

Ben je zeer bedreven in het maken van apps, dan kan dat een belangrijke reden zijn, om juist op dat gebied iets te gaan ondernemen.


4. Onderzoek of er een markt is voor jouw idee

marktonderzoekwaar punt 3 de start is, valt of staat je idee uiteindelijk bij het feit of er een markt voor is.

Het is een fout die veel ondernemers maken, te denken dat iets wat jij belangrijk vindt ook door anderen belangrijk wordt gevonden.

Je moet de dingen dus omdraaien en je afvragen, waar hebben mensen behoefte aan?

Marktonderzoek is een belangrijke stap in de voorbereiding. Tast van te voren goed de markt af.


5. Kies je rechtsvorm.

rechtsvormEr zijn veel verschillende ondernemingsvormen. Wie voor zichzelf begint, zal meestal voor de rechtsvorm, eenmanszaak kiezen. Je bent dan zelf aansprakelijk voor de financiën bij voor- en tegenspoed.

Pak je het groots aan dan kun je denken aan een Besloten Vennootschap (BV) in deze rechtsvorm ben je niet direct persoonlijk aansprakelijk.

Je kunt je bedrijf ook onderbrengen in een Vennootschap Onder Firma (V.O.F). Het kiezen van de juiste rechtsvorm is een belangrijke stap op weg naar ondernemerschap. Laat je dus van tevoren uitgebreid informeren welke rechtsvorm voor jou het meest toepasselijk en voordelig is.


6. Maak een ondernemingsplan als je voor jezelf begint

ondernemingsplanJe wilt voor jezelf beginnen, dan is het maken van een ondernemingsplan een belangrijke stap.

In een ondernemingsplan beschrijf je gedetailleerd hoe je je onderneming wilt opzetten.

Je geeft aan waarom je het bedrijf start, welk product of dienst je aanbiedt en hoe de markt eruit ziet.

Je geeft in het plan niet alleen de rooskleurige kant van de zaak weer, maar beschrijft ook de eventuele risico’s.

Door middel van dit plan laat je zien op alles te zijn voorbereid om je onderneming te starten. Als je geld wilt lenen bij een bank, zul je zo’n plan moeten kunnen overleggen. Mede op basis daarvan beslist een bank of ze je geld willen lenen.

Een ondernemingsplan is dus een hele belangrijk stap die je moet zetten, en waar je voldoende tijd in moet steken.


7. Regel de financiering

financieringHoewel geld lenen bij een bank vaak nodig is om de financiering van je plannen rond te krijgen, moet het wel de laatste stap zijn.

Kijk eerst eens wat je zelf aan kapitaal hebt om in je bedrijf te steken, of klop eens bij familie aan.

Misschien vind je in je vrienden- of kennissenkring een goede zakenpartner. Geld lenen, kost geld, en banken kennen geen barmhartigheid, wees dus voorzichtig en laat je bedrijf niet alleen afhangen van de financiële injectie van een bank.


8. Maak een marketingplan

marketingplanAls je voor jezelf begint,  is het zaak om je product of dienst te promoten.

Dankzij het internet en de sociale media is marketing allang niet meer alleen gericht op een advertentie in de krant of een gedrukte folder.

Welke vormen van marketing je kiest, hangt uiteraard af van wat je aanbiedt.

Voor een groentewinkel kan een folder nog altijd uitstekend werken. Maar ben je bijvoorbeeld gespecialiseerd in de zogenaamde ‘super foods’ dan is ook het internet een prima medium. Naast je klanten in je fysieke winkel, kun je je zaden en granen ook online promoten en verkopen.


9. Zet een administratie op

administratieAdministratie vormt een essentieel onderdeel als je voor jezelf begint. Je moet zicht houden op je inkomsten en uitgaven, je BTW afdragen etc. Sommige ondernemers kiezen er voor de administratie uit te besteden.

Het kost een paar centen, maar scheelt ook een hoop extra werk, en je kunt je volledig richten op je ‘core business’.


10. Regel je KvK, bankrekening, vergunningen en verzekeringen.

voor jezelf beginnenAls je voor jezelf begint moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hierdoor ontvang je een BTW nummer.

Zorg dat je beschikt over de juiste vergunningen om voor jezelf te beginnen.

Verzeker je bedrijfspand tegen brand en schade. Bekijk ook welke ziektekosten verzekering het best bij jou past als kersverse ondernemer.


 

Deel dit artikel!
Stefan Smits
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: