Welke 5 Fouten Maken Startende Ondernemers?

Ben jij een startende ondernemer? Lees dan dit artikel goed door. In dit artikel laat ik je namelijk vijf gemaakte fouten van startende ondernemers zien.

Dit artikel heb ik geschreven op basis van mijn eigen ervaring als startende ondernemer.


Fout 1) Wees niet bang om fouten te maken.

Je lees dit artikel omdat je waarschijnlijk specifiek opzoek bent naar fouten die startende ondernemers maken? Je wilt fouten maken voorkomen? Je bent een perfectionist?

Als starter zal je hoe dan ook fouten maken, maar wees gerust van fouten leer je. Als ondernemer neem je nu eenmaal risico’s en dat het fout kan gaan is daarbij een reële kans.

Maar laat je dit vooral niet tegenhouden om te starten met je eigen bedrijf. Tegenslagen en teleurstellingen horen bij het ondernemers vak. Leer hiervan, maar ga door geef NOOIT op …

Een goede ondernemer vind altijd een oplossing om zijn fouten te herstellen.


Fout 2.) De verkeerde doelgroep kiezen

Deze fout heb ik zelf ook gemaakt. Toen ik mijn bedrijf startte was mijn doelgroep horecabedrijven. Ik wilde aan hen noten gaan verkopen via mijn webshop. De webshop heette toen ook horecanoten.nl.

Ik weet nog goed dat ik de eerste horecabedrijven ging benaderen en al snel kwam ik er achter dat voor hun noten en pinda’s een klein item was en deze gewoon bij de totale horecagroothandel inkochten.

Daarnaast is voor hun de inkoopprijs veel belangrijker dan de kwaliteit van dit product. Ik kon met mijn prijzen niet op tegen de prijzen van deze horeca groothandels.

Ik had toen al wel met enige regelmaat consumenten die bestellingen plaatste in de webshop. Daarom besloot ik halverwege 2012 om me compleet te gaan richtten op consumenten.

Ik liet de naam van de webshop veranderen en vanaf toen ging het meteen lopen.


Fout 3.) Denken dat je vanaf het begin een salaris eruit kan halen

Denk jij dat als je vandaag je bedrijf start je volgende maand een fulltime salaris hebt? Wees alsjeblieft realistisch want dat is bij de meeste starters niet het geval.

Ook ik dacht binnen een paar maanden genoeg omzet te maken om er fulltime mee bezig te kunnen zijn. Helaas duurde dit wat langer, 2 jaar om precies te zijn.

Ik raad elke startende ondernemer daarom aan om niet te snel je baan op te geven. Je vaste lasten lopen gewoon door.

Als je geen baan hebt en geen spaargeld neem dan een (parttime) BAAN naast je startende bedrijf.


Fout 4) Te weinig marketing

Veel starters focussen te veel op hun product of dienst. Ze denken dat als ze het perfecte product of dienst hebben klanten vanzelf komen. FOUT!!!

Je kan nog zo goed product hebben als mensen je niet weten te vinden verkoop je niks.

Elke starter moet zich gaan focussen op online marketing. Dit houdt in betaalde marketing, content marketing en SEO.

Of je voert ‘traditionele marketing’ zoals flyers en cold calling.


Fout 5) Te veel of te weinig geld uitgeven

Dit is in mijn ogen de grootste fout die starters maken.

Als je een bedrijf start is het grootste probleem voldoende omzet/cashflow. Om dit probleem op te lossen moet je geld uitgeven aan omzet VERHOGENDE activiteiten.

Veel startende ondernemers gaan hun geld uitgeven aan NIET omzet verhogende activiteiten zoals: product ontwikkeling, visitekaartjes, voorraad etc…

Waarom voorraad hebben als je nog bijna geen klanten hebt?

‘Heel simpel, ik ging in het begin naar de supermarkt om bepaalde noten te halen als ik het zelf niet op voorraad had!’

Er zijn ook veel startende ondernemers die bijna geen geld uitdurven te geven. Ze gaan alles zelf doen.

Ze gaan bijvoorbeeld zelf hun webshop bouwen. Weet je wat de eerste vraag is die mensen stellen als ze mijn webshop zien? Precies, heb je die zelf gebouwd?

NEEEE, natuurlijk heb ik mijn webshop niet zelf gebouwd. De webshop is de basis van mijn bedrijf deze zorgt voor de transacties de OMZET. Het belangrijkste “marketing’’ instrument van een e-commerce bedrijf.


 

Deel dit artikel!
Stefan Smits
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: