8 Tips Om Beter Te Leren Bloggen

leren bloggen

Leren bloggen gaat niet alleen over leren hoe WordPress werkt of veel van een onderwerp afweten en daar veel over schrijven.

Heb je nog geen blog? Bekijk dan eerst dit artikel: Hoe maak je een blog

Leren bloggen is het complete plaatje van goed weten te schrijven, woorden en afbeeldingen juist weten in te zetten en gebruik te maken van Google’s strategie.

In dit artikel leer je:

– Waarom consistentie heel belangrijk is bij bloggen.
Hoe je op inspiratie komt om een blog te schrijven.
– Met een pakkende headline je nieuwsgierigheid van de bezoeker opwekt.
– Dat een blogartikel moet een uitgebreid antwoord geven op een vraag.
– Waarom je altijd unieke content moet gebruiken voor je blogartikel.

Om jou verder op weg te helpen met bloggen, heb ik in dit artikel 8 tips neergezet die jou leren bloggen:


Tip 1. Leren bloggen ? Blog vaak, wees consistent

blog consistentLeren bloggen gaat over consistentie behouden. Consistentie is belangrijk bij elke blogger. Je creëert er vertrouwen mee.

Mensen weten wanneer jij een nieuwe blog plaatst en houden er rekening mee. Dat is goed.

Plaats jij ongeveer twee keer in de week een nieuw artikel? Hou dat ritme erin. Dan genereer je constant verkeer.

Niet alleen voor je verkeer is consistentie belangrijk, maar ook voor Google. Google rankt actuele websites hoger, dan websites waar al heel lang niks mee gedaan wordt.

Een derde reden waarom consistentie belangrijk is, is omdat je dan oefent met schrijven. Als jij je ‘schrijf brein’ voortdurend triggert om te schrijven, wordt je er vanzelf meester in.


Tip 2. Start met een ideeën lijst

blog ideeën lijstBegin een blog en je wordt meteen geconfronteerd met één van de grootste uitdagingen: het vinden van voldoende onderwerpen om over te bloggen.

Leren bloggen start niet alleen maar met leren schrijven. Leren bloggen start ook met de juiste onderwerpen aanslaan.

Denk daarom eerst in thema’s van je blog. Zoals volgt:

  • Voedingstips
  • Gezonde recepten voor traktaties
  • Gezonde recepten voor avondmaaltijden
  • Kookboeken met gezonde recepten

Vanuit elke blogthema kan je weer diverse ideetjes uit maken. Stel dat je voortborduurt op voedingstips, dan kan je ideeënlijst er als volgt uit komen te zien:

  • Welke groenten zijn goed tegen botontkalking?
  • Waar bananen allemaal goed voor zijn.
  • Wat suiker met jou doet

Schrijf alles op een rijtje en filter eruit wat niet bij jou blogplatform hoort. Schrijf jij blogs over gezond eten, dan is het vreemd om een blogartikel te schrijven over een nieuwe auto.


Tip 3. Gebruik goede headlines

blog headlinesKiller headlines zijn een absolute must voor elke blog. Bezoekers bepalen namelijk aan de hand van je headliners of zij je blogberichten lezen.

Daarom is het van groot belang dat je hier even bij stil staat en er echt goed over nadenkt. Leren bloggen gaat ook over de juiste headlines gebruiken.

Een headliner heeft als functie om de nieuwsgierigheid op te wekken en een onbevredigend gevoel voor de lezer.

Denk hierbij aan:

  • 5 dingen die jij nog niet wist over…
  • 3 redenen waarom … niet werkt
  • 8 broodjes aap verhalen over…

Soms kan het zijn dat je nul inspiratie hebt voor een spetterende headliner. Om te voorkomen dat je met een saaie headliner aan komt zetten, zijn bovenstaande headliners te gebruiken. Er zit geen patent op. Iedereen gebruikt ze en ze zijn zeer effectief!


Tip 4. Maak een content kalender

blog content kalenderLeren bloggen is ook structuur behouden. Een contentkalender voor je blog is ontzettend nuttig.

Een contentkalender is een kalender waarop je de content vooruit plant op een kalender. Leuk om te maken, maar het brengt ook balans op je blogplatform.

Maak een kalender aan. Verdeel deze kalender in onder de belangrijkste categorieën en hang ze aan een kleur.

Door het op deze manier in te delen, zorg je voor overzicht in de content die je publiceert.

Als je een nieuwe planning aan maakt, weet je welke categorie er aan de beurt is. Dit zorgt voor structuur op je blog en een leidraad voor jou. Je weet altijd waar je aan toe bent, maar je lezers ook.


Tip 5. Gebruik foto’s bij elke blogartikel

bloggen gebruik foto'sSnel een blog schrijven, afbeelding erbij zetten en klaar is kees. Zo werkt het niet. Als jij goed wilt leren bloggen, moet je ook afbeeldingen goed leren te gebruiken. Het plaatsen van een afbeelding is ontzettend goed bij blogs, mits deze rechtenvrij is.

Zoek dus afbeeldingen via websites die rechtenvrije afbeeldingen plaatsen. Enkele voorbeelden zijn Pixabay, Stocksnap, Pexels, Morguefile, Unsplash en Picjumbp.

Een afbeelding bij een blog zorgt ervoor dat een blog sneller gevonden wordt. Google ziet blogs namelijk als meer relevant, wanneer deze is opgemaakt met afbeeldingen. Zet er een goede alt-tekst bij en Google weet nóg beter waar jouw blog over gaat en zal deze hoger in Google zetten.


Tip 6. Zoek naar relevante vragen en geef daarop het antwoord

bloggen beantwoord vragenEen goede blog vertelt niet zomaar een leuk verhaaltje, maar geeft concreet antwoord op een hulpvraag van de bezoekers. Content werkt pas wanneer het interessant is.

Content werkt niet wanneer je er geen doel mee hebt. De bezoekers begrijpen jouw blog niet en Google dan al helemaal niet.

Als jij wilt leren bloggen, moet je jouw lezers kennen. Stap daarom in de wereld van jouw bezoeker.

Wat zou hij of zij willen weten en waarom? Stel dat jij een blogplatform hebt ingericht over biologische billendoekjes, dan is jouw doelgroep hoogstwaarschijnlijk benieuwd naar het kostenplaatje ervan en de gezondheidsvoordelen ervan voor jouw kind en de wereld.


Tip 7. Wees uniek

bloggen wees uniekEén van de belangrijkste dingen voor jouw blogplatform is dat de content uniek is. Unieke content houdt in dat jij teksten schrijft die op geen ene andere website net zo geschreven is.

Daarom moet jij bij leren bloggen, goed weten hoe je een bestaande tekst omvormt tot een nieuw stuk tekst.

Google houdt niet van duplicate content, maar bezoekers ook niet. Google wilt zoveel mogelijk relevante content bieden aan de gebruikers van de zoekmachine.

Dubbele content is dus niet relevant, met als gevolg dat Google deze content vrijwel niet toont. Dat gaat ten koste van jouw bezoekersverkeer en bekendheid.


Tip 8. Gebruik interne links binnen berichten

bloggen gebruik interne linksInterne links zijn belangrijk in je blogs voor het optimaliseren van de zoekmachine optimalisatie van je website. Door interne links te gebruiken verspreidt je de waarde van een pagina uit over meerdere pagina’s. Hierdoor ranken er meerdere pagina’s.

Een ander groot voordeel bij het gebruiken van interne links is dat je zelf de anchor tekst bepaalt. Met de achor tekst link je en kan je een title attribuut meegeven aan de link.

De interne links zijn niet alleen voor het verbeteren van de zoekmachine optimalisatie. Ook de bezoekers van je website hebben er wat aan. Dankzij interne links kunnen mensen doorklikken op jouw website.


Zo. Dit waren mijn 8 tips om beter te leren bloggen.

Ik hoop dat je er wat aan hebt, laat hieronder even een reactie achter als je zelf ook nog een goed blog tip weet…

Misschien ook interessant voor jou: Geld verdien met bloggen

Deel dit artikel!
Stefan Smits
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: